Kuulostaako tutulta: Nuori hallitsijan tytär janoaa jotain suurempaa kuin mitä yhteisön odotukset määräävät. Tätä tavoitellakseen hän lähtee matkalle jonka aikana hän taistelee muiden ennakkoluuloja vastaan, oppii uskomaan itseensä ja tuo samalla tarinalle onnellisen lopun?
Kyllä, Disneyn Moana on juuri tätä samaa vanhaa. Mutta ai että se tekee sen NIIN hyvin! Vuonna 1990 alkanut The Witcher-sarja (Suomessa julkaistu nimellä Noituri) nosti kirjailija Andrzej Sapkowskin kotimaansa Puolan arvostetuimpien fantasiakirjailijoiden joukkoon. Suurempi yleisö kuitenkin tuntee sarjan kehutun (vaikkakin omasta mielestäni varsin ristiriitaisen), The Witcher -pelitrilogian tiimoilta.
The Last Wish on kirjasarjan ensimmäinen englanniksi käännetty kirja, joka sitoutuu vain hatarasti sarjan muihin osiin. Kirja on nimittäin joukko lyhyttarinoita, joita sitoo yhteen vain kevyt kehyskertomus. Sidokset myöhempiin tarinoihin jäävät hahmojen esittelyyn ja hienovaraisiin viittauksiin. Tarinan päähenkilönä toimii Geralt, ammatiltaan witcher (suomalaisittain noituri), ankaralla koulutuksella, taikajuomilla ja mutaatioilla työhönsä koulittu hirviöiden surmaaja. Lyhyttarinat seuraavat Geraltin työtehtäviä hirviöiden hävittämisen parissa, jotka ovat usein sotkuisempia kuin aluksi annetaan ymmärtää. Kehyskertomus taasen antaa Geraltille aikaa nuolla haavojaan sen verran, mitä hänen perässään roikkuvat vaikeudet vain mahdollistavat. Kirjan muoto tuntuu sopivan täydellisesti maita ja mantuja matkaavan noiturin työn kuvaamiseen. Rikkonaisen kokonaisuuden sijaan se luo todentuntuisen kuvan Geraltin arjesta, jossa likaiset ja hengenvaaralliset työtehtävät seuraavat toinen toistaan. Geraltin kulkua eivät ohjaa sankariteot, vaan enemmänkin kysymys siitä, mistä seuraavan päivän palkka irtoaisi. Jokainen työtehtävä on erilainen, mutta samalla ammattia seuraa kaikkialla synkkä leima. Tavalliset asukkaat karsastavat epäluonnollisia noitureita näiden hyödyllisyydestä huolimatta, joten ne joiden ei ole pakko Geraltin läsnäoloa sietää, suhtautuvat tähän varsin vastenmielisesti. |
Ajatuksia tarinankerronnasta ja nörtteilystä Arkisto
February 2017
kategoriat
All
|